Aparatul digestiv:cavitatea bucala, faringele,esofagul

schema aparat digestivAparatul digestiv cuprinde un grup de organe a caror functie principala este digestia. Segmentele tubului digestiv sunt:

  • cavitatea bucala,
  • faringele, esofagul, stomacul, intestinul subtire (duoden, jejun, ileon),
  • colon,
  • rect
Pe langa aceste segmente aparatul digestiv cuprinde glandele anexe: salivare, ficatul, pancreasul.


Cavitatea bucala

Primul segment al tubului digestiv este cavitatea bucala si are 3 functii:
- o functie digestiva, functie respiratorie si rol in fonatie (vorbire).
Localizare: cavitatea bucala ocupa etajul inferior al craniului (viscerocraniu): superior este delimitata de fosele nazale, inferior - de regiunea superioara a gatului, anterior se afla orificiul bucal iar posterior, faringele.

In interiorul cavitatii bucale se afla limba care este un organ musculo-membranos si mobil, situat pe planseul bucal. Limba are rol in masticatie, deglutitiein fonatie si perceperea gustului. Prezinta doua portiuni:
- o portiune verticala (radacina limbii) fixata pe mandibula si osul hioid prin musculatura,
- portiunea orizontala (corpul limbii) este o portiune mobila.
Pe suprafata limbii Se gasesc papilele gustative care sunt dispuse astfel: la varful limbii pentru gustul acid (acru), si sarat,  pe marginile limbii pentru dulce, la baza limbii pentru gustul sarat.

Glandele salivare: sunt glande anexe care participa la digestie prin produsul lor de secretie - saliva. Saliva are o actiune mecanica de imbibare a bolului alimentar si o actiune chimica prin enzimele pe care le contine dar si rol antibacterial. Glandele salivare se impart in:
- glande salivare mici; situate in peretii cavitatii bucale,
- glande salivare mari: glanda sublinguala (situata in planseul bucal), glanda mandibulara si parotida (in obraji, intre muschii masticatori).

Faringele

Faringele este un organ musculo-membranos la nivelul caruia se intersecteaza calea respiratorie cu cea digestiva. Este situat anterior de coloana cervicala, posterior de fosele nazale, de cavitatea bucala si laringe, superior este baza craniului, inferior se gaseste orificiul superior al esofagului. Faringele are forma unui jgheab deschis anterior si este impartit in trei etaje: nazo-faringele sau rino-faringele, buco-faringe sau oro-faringe, laringo-faringe.

 La nivelul nazo-faringelui se afla o aglomerare de noduli limfatici care alcatuiesc amigdala faringiana Lushar (polipii nazali). In cazul hipertrofiei amigdalei faringiene apar tulburari in respiratie si in fonatie. 

La nivelul nazo-faringelui lateral se afla orificiile trompelor faringo-timfatice Eustachio. In jurul acestor trompe exista un alt tesut limpid numit amigdala peritubara Gerlach. Comunicarea trompelor Eustachio cu urechea medie explica transmiterea proceselor infectioase nazo-faringiene la urechea medie.

Inervatia faringelui: 
  • senzitiva: este data de ramuri din nervul trigemeni, glosofaringian si vag:
  • motorie: nervul accesor (perechea XI de nervi cranieni), nervul vag, ramuri din nervul glosofaringian.


Esofagul

Esofagul este segmentul tubului digestiv cuprins intre faringe si stomac. Limita lui superioara este planul care trece prin vertebra C6 iar limita inferioara este reprezentata de orificiul Cardia prin care comunica cu stomacul. Esofagul are 3 portiuni:
  1. esofagul cervical: se invecineaza anterior cu traheea, posterior cu coloana vertebrala, lateral sunt lobii glandei tiroide. Pachetul vasculo-nervos al gatului este reprezentat de artera carotida, vene jugulara, nervul vag.
  2. esofagul toracal se intinde de la esofagul cervical pana la diafragm,
  3. esofagul abdominal de la diafragm pana la orificiul cardia.
Structura esofagului: 
este format din mai multe straturi sau tunici. de la interior spre exterior, aceste sunt:
  • tunica mucoasa: contine glande care secreta mucus,
  • tunica submucoasa; formeaza nista pliuri,
  • tunica musculara cuprinde fibre longitudinale si circulare. Prin contractia alternativa se formeaza miscari peristaltice necesare inaintarii bolului alimentar spre stomac.
  • tunica externa sau adventicea este stratul de protectie. Inervatia este asigurata de nervul vag si plexul nervos esofagian.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu