Scheletul capului

Craniu



Craniul este alcatuit dintr-un etaj superior numit neurocraniu (in care se gaseste creierul) si viscerocraniul care cuprinde: cavitatea bucala, nazala si orbitele. Oasele neurocraniului sunt in numar de 8:
- 2 perechi: temporale si parietale;
- 4 neperechi: sfenoid, etmoid, frontal si occipital.
Articulatiile dintre oasele cutiei craniene se numesc suturi. Astfel exista o sutura coronara, o sutura sagitala si o sutura lambdoida. La unirea suturii lambdoide cu cea sagitala se formeaza o zona triunghiulara numita Lambda. Pe fata interna a cutiei craniene se afla una dintre cele 3 foite de invelis ale creierului, respectiv dura mater.
Viscerocraniul este format din oasele orbitale, cavitatile nazale, la care participa si osul maxilar, osul zigomatic si mandibula.
Mandibula se articuleaza la baza craniului la nivelul fosei mandibulare a osului temporar si formeaza articulatia temporo-mandibulara. Este formata din 2 portiuni: o portiune bazilara sau un ram frontal si un ram vertical. La unirea celor 2 portiuni se formeaza unghiul mandibular. Ramura orizontala prezinta anterior, in dreptul premolarilor gaura mentoniera pe unde trec elemente vasculare si nervoase. Pe fata interna a ramurei mandibulare se afla linia milohioidiana pe care se insera muschiul milohoidian (cu rol in aropierea mandibulei, masticatie).

Exobaza este o regiune complexa impartita in 3 etaje: anterior, mijlociu, posterior.
Etajul anterior este reprezentat de palatul osos maxilar (sau bolta palatina). Aceasta este delimitata anterolateral de arcada alveolara superioara. Aceasta arcada se formeaza prin alaturarea proceselor alveolare ale celor 2 maxilare. La adult intalnim 16 alveole iar la copil numai 10 (nu au premolari). Inferior,  etajul anterior este delimitat de septul internazal vomer si spina nazala posterioara. Acestea vor delimita choanele (sau deschiderile posterioare ale foselor nazale).
Etajul mijlociu prezinta pe linia mediana tuberculul faringian, iar pe laturi prezinta orificii: fosa mandibulara, gaura auditiva externa, gaura spinoasa (prin care trece artera meningee medie) gaura ovala prin care trece nervul mandibular si artera meningee mica, gaura rupta pentru nervul pterigoidian si gaura jugulara pentru artera jugulara.
Etajul posterior. Pe linia mediana se gaseste gaura occipitala cu condilii occipitali, protuberanta occipitala externa, liniile nucale (ale cefei), mastoida cu procesul stiloid al mastoidei.

Exobaza

Endobaza
Endobaza
http://www.lefo./craniu.htm
Endobaza are 3 etaje: anterior, mijlociu, posterior. Etajul anterior prezinta pe linia mediana: creasta frontala, gaura oarba, crista galli. De o parte si de alta a cristei galli se afla lama ciuruita a etmoidului. Prin aceste gauri ale lamei ciuruite trec filetele nervoase ale nervului olfactiv.
Etajul mijlociu prezinta santul chiasmatic (pe unde trece chiasma optica), fisurile orbitale posterioare, fosa hipofizara (saua turceasca) in care se situeaza glanda hipofiza. In zonele laterale se afla comunicarile inferioare ale gaurilor de pe exobaza.
Etajul posterior prezinta pe linia mediana clivusul si gaura occipitala. In zonele posterioare se afla creasta occipitala interna si protuberanta occipitala interna (corespunde liniilor nucale).


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu