Celula

-este unitatea elementara a materiei vii, aflata in echilibru cu mediul inconjurator si cu capacitatea de autoreglare si adaptare la conditiile de mediu.



Proprietatile celulei
1. Celula are o structura complexa care o mentine in stare de echilibru in timp, adica reprezinta un sistem biologic deschis care consuma energie pe seama mediului inconjurator
2. Proprietatea de autoreproducere
Celula are o capacitate de crestere, dezvoltare. diferentiere si reintoarcere la stadiul initial. Din aceasta proprietate rezulta urmatoarea:
3. Ciclizarea
Reprezinta capacitatea celulei de a parcurge diferite stadii evolutive in mod ciclic (succesiv)
4. Proprietatea de a utiliza energia chimica in procese care asigura dezvoltarea, reproducerea si metabolismul materiei vii.

Structura celulei
Celula este formata din:
-membrana care o separa de mediul inconjurator si care ii delimiteaza continutul (citoplasma si nucleul)
-citoplasma la randul ei cuprinde o serie de elemente vizibile la microscop numite organite celulare: mitocondriile, reticulul endoplasmatic, aparatul Golgi si lizozomii
-nucleu

Structura chimica a celulei
Celula contine o serie de substante in cantitate variabila: apa, proteine, lipide, glucide, electroliti (sodiu, potasiu, magneziu, clor), fier (in special in hematii) care intra in structura hemoglobinei.

Schimburile dintre celula si mediu
- extracelular: aceste schimburi sunt controlate de membrana celulara care este permeabila pentru anumite substante. Permeabilitatea membranei este selectiva permitand trecerea numai anumitor particule. In mediul extracelular, celulele vor elimina compusii necesari organismului cum ar fi: hormonii si enzimele, precum si produsi care nu mai sunt de folos.

Procesele de schimb ala diferitelor substanta se realizeaza prin doua tipuri de transport:
-transportul membranar (activ, pasiv): asigura schimbul dintre celula si mediul extracelular prin transversarea membranei. Acest transport poate fi:
          -  pasiv - in care transportul se realizeaza fara consum de energie
          - activ - cu schimb de energie.
-transportul in masa este procesul prin care celulele inglobeaza sau elimina particule de natura diferita. Procesul se bazeaza pe formarea unei vezicule in membrana celulara. Exista doua tipuri de transport in masa:
           - endocitoza - in care transportul se face din mediul extracelular in celula;
          - exocitoza - in care transportul se face din interiorul celulei in mediul extracelular.

Diviziunea celulara
Exista 3 modalitati prin care se poate realiza diviziunea celulara: mitoza, meioza si amitoza.
- mitoza este modalitatea cea mai frecventa de diviziune a celulei. Prin acest tip de diviziune rezulta o distributie egala a cromozomilor si ale celorlalte elemente celulare.
- meioza reprezinta modalitatea de diviziune ale celulelor gametogene (ovocite si spermatozoizi). In acest caz, materialul genetic (si a componentelor celulare) este injumatatit (numar haploid).
-amitoza este modalitatea rar intalnita de diviziune prin care rezulta celulele cu distributie inegala a matrrialului genetic precum si al componentelor celulare. Este specific dezvoltarilor tesuturilor tumorale.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu