Aparatul Digestiv:Stomacul

stomaculStomacul este partea aparatului digestiv in forma de punga situata intre esofag si duoden si are rol in digestia alimentelor. Este asezat in etajul superior al cavitatii abdominale intre diafragm, ficat, colon transvers si peretele abdominal ocupand loja gastrica. Zona de proiectie a stomacului la peretele abdominal ocupa o parte din epigastru si o parte din hipocondrul stang.

Stomacul prezinta 2 fete si 2 extremitati:

  • o fata anterioara, o fata posterioara,
  • doua margini: marginea dreapta - mica curbura, marginea stanga - marea curbura,
  • extremitati: superior se afla orificiul cardia prin care  comunica cu esofagul, inferior este orificiul piloric prin care stomacul comunica cu duodenul
Din punct de vedere anatomo-functional stomacul prezinta doua portiuni:

  • o portiune verticala care se imparte in doua regiuni: fundul sau fornixul si corpul stomacului pana la flexura stomacului (reg. ambulara)
  • portiunea orizontala cuprinde: antrul piloric si canalul piloric.
Structura stomacului este alcatuita din tunici:
-seroasa (adventicea),
-musculara cu fibre musculare longitudinale si circulare
-submucoasa,
-mucoasa.

Glandele secretorii gastrice:
  • glandele fundice secreta pepsinogen, acid clorhidric, factorul intrinsec antianemic Castle care favorizeaza secretia vitaminei B12,
  • cardiale si pilorice - secreta mucus,
  • Brunner - secreta enzime si sucuri digestive.
Vascularizatia stomacului este data de artera gastrica si ramuri din artera splenica si hepatica. Vascularizatia venoasa este asigurata de ramuri din vena porta.
Inervatia: ramuri ale nervului vag, si de doua plexuri: plexul nervos submucos Meissner si plexul nervos submucos Auerbach.

Sursa imagine: http://www.medipedia.ro/Stomacul

Aparatul digestiv:cavitatea bucala, faringele,esofagul

schema aparat digestivAparatul digestiv cuprinde un grup de organe a caror functie principala este digestia. Segmentele tubului digestiv sunt:

  • cavitatea bucala,
  • faringele, esofagul, stomacul, intestinul subtire (duoden, jejun, ileon),
  • colon,
  • rect
Pe langa aceste segmente aparatul digestiv cuprinde glandele anexe: salivare, ficatul, pancreasul.

Atlas de anatomie download

Atlasul de anatomie este cartea de capatai a viitorului asistent dar este si o carte care nu trebuie sa lipseasca din orice biblioteca personala. Atunci cand din diverse motive nu ni le putem procura trebuie sa avem totdeauna un link la indemana de unde sa ne putem documenta. Nu incurajez piratateria insa nici nu imi doresc sa ajung pe mana vreunui asistent care nu a deschis un atlas, fie el si online.

Scheletul membrelor

Scheletul membrului superior

Membrul superior este alcatuit din centura scapulara si membrul superior propriu-zis.
Centura scapulara este alcatuita din 2 omoplati si 2 clavicule. Este situata anterior si se intinde transversal de la manubriu sternal pana la scapula (omoplat). Omoplatul se aplica pe fata posterioara a toracelui si este un os lat, de forma triunghiulara cu baza orientata in sus. Scapula prezinta o spina care se termina lateral cu o prelungire turtita numita acromion. La nivelul acromiomului scapula se articuleaza cu clavicula. Unghiul lateral al scapulei prezinta o cavitate articulara numita cavitateglenoida. Aceasta se articuleaza cu capul humeral realizand articulatia scapulo-humerala (articulatia umarului). Scapula se leaga de torace prin intermediul muschilor.

Membrul superior liber: Este format din: humerus, radius si ulna (care formeaza antebratul) si carpiene, metacarpiene si falange.
Humerus - este un os lung ce prezinta un cap articular sub forma unei treimi de sfera. Se articuleaza cu : cavitatea glenoida a scapulei si formeaza articulatia scapulo-humerala. Inferior, prezinta lateral o fata articulara numita condilul humeral si ulna formand articulatia radio-ulnara superioara (a cotului). Inferior si lateral radiusul prezinta o proeminenta ascutita numita apofiza stiloida a radiusului. Inferior se articuleaza cu oasele carpiene. Ulna (cubitus) in portiunea superioara prezinta anterior o fata articulata cu humerusul formand articulatia humerala. Inferior prezinta apofiza stiloida ulnara prin care se articuleaza cu radiusul formand articulatia-radioulnara.

Scheletul mainii: este format din oase carpiene, metacarpiene si falange. Oasele carpiene sunt in numar de 8, dispuse pe randuri transversale, se articuleaza intre ele iar superior se articuleaza cu radiusul si ulna. Inferior se articuleaza cu oasele metacarpiene prin articulatii carpo-metacarpiene. Oasele metacarpiene sunt in numar de 5 si se articuleaza superior cu oasele carpiene si inferior cu falangele. Falangele: Cu exceptia degetului mare care se numeste police si are numai 2 falange, restul degetelor au cate 3 falange. Privite de sus in jos se numesc: falanga proximala, falanga medie si falanga distala.

Scheletul membrului inferior

Membrul inferior este alcatuit di centura pelviana si membrul inferior propriu-zis.
Centura pelviana este alcatuita din 2 oase coxale care la randul lor sunt formate prin sudarea a 3 oase: ilion, ischion si pubis. Aceste 3 oase se dispun astfel : in partea superioara este ileonul (care formeaza creasta iliaca) inferior si posterior este ischionul, inferior si anterior va fi pubis. Cele 2 oase coxale se unesc intre ele pe linia mediana formand simfiza pubiana. Ramurile ischionului si pubisului includ intre ele gaura obturatoare. Deasupra gaurii obturatoare corpurile celor 3 oase formeaza o suprafata articulara numita Acetabulum. Aceasta suprafata se articuleaza cu capul femural si formeaza articulatia coxofemurala. Posterior, oasele coxale se articuleaza cu osul sacru formand articulatia sacro-iliaca. Tot acest ansamblu se numeste bazin. 

Membrul inferior propriu-zis este alcatuit din femur, tibie, fibula.
Femurul  superior prezinta capul femural ce are aspect de sfera si patrunde in acetabulum. Inferior prezinta 2 proeminente numite condilii femurali. Acestia se articuleaza anterior cu rotula sau patena si inferior cu tibia si fibula formand articulatia genunchiului. 

Scheletul gambei este reprezentat de tibie si de fibula.
Tibia este situata in partea mediala a scheletului si fibula (sau peroneul) va fi situata lateral. Portiunea superioara a tibiei se articuleaza cu capul fibulei prin articulatia tibio-fibulara proximala sau superioara. Inferior, tibia si fibula se articuleaza formand articulatia tibio fibulara inferioara (sau articulatia gleznei).

Scheletul piciorului este format din urmatoarele elemente: oasele tarsiene care sunt dispuse in 2 randuri: posterior este talusul si calcaneul, anterior este osul navicular, cuboid si trei oase cuneiforme.Metatarsienele sunt in numar de 5 si se articuleaza superior cu oasele tarsiene si inferior cu falangele. Falangele sunt cate trei pentru fiecare deget cu exceptia degetului mare numit haluce care va prezenta numai doua falange.

Aricole asemanatoare:
Scheletul trunchiului
Scheletul capului
Osteogeneza si articulatiile
Scheletul piciorului

Muschii membrelor

Muschii membrului superior

1.Muschii care actioneaza asupra articulatiei scapulo-humerale:
  • abductori ai bratului: deltoid si supraspinos;
  • adductori: pectoral mare, rotund mare, marele dorsal:
  • extensori ai bratului:triceps brahial,deltoid, rotund mare, marele dorsal;
  • flexori ai bratului: deltoid, pectoral mare, biceps brahial;
  • rotatori ai bratului: deltoid, infraspinos, rotund mic.